Як вчасно розпізнати дитячу перевтому та недосип

    Cон — природна панацея практично від усіх хвороб та негараздів. Та якщо доросла людина в змозі розпізнати проблеми зі сном і вчасно вжити необхідних заходів, то дитині це зробити не під силу. Вередливість, швидка втомлюваність, неуважність — це лише мала частина того, що може спровокувати дитячий недосип. Тож дорослим варто бути уважними до малечі, особливо це стосується новоспечених першачків. Адже зміна режиму дня, навколишньої обстановки та, певною мірою, психологічний стрес дуже легко можуть спровокувати проблеми зі сном. Слідкуйте за станом здоров’я та способом життя своїх дітей, вчасно реагуйте й усувайте проблеми. Пам’ятайте, що краще запобігати негативним явищам, аніж потім бідкатися з ними. Та давайте про все по порядку далі в статті.

     Проблеми зі сном у дітей можуть виникати з різних причин та мати різні прояви з огляду на вік. Якщо йдеться про немовлят, то внаслідок безсоння вони стають загальмованими, стискають часто кулачки, бідніє міміка, вони вередують та погано їдять. У старших дітей недосип виявляється в емоційній збудженості або навпаки – млявості, вони стають замкнутими, уникають контактів з однолітками та дорослими, також може спостерігатися різка зміна емоційного стану (навіть агресія). Діти потирають постійно очі, позіхають та мають поганий апетит. Причини порушення дитячого сну можна поділити на такі групи.
Психологічні. Дитина не спить через зміну обстановки, наприклад, коли сім’я переїздить на нове місце проживання, або ж після відвідин шумного місця (розважальний центр, концерт, свято). У дітей 5-6 років можуть розвиватися фобії. Вони починають замислюватись над темою смерті, бояться темряви, привидів та чудовиськ. У підлітковому віці причиною безсоння можуть стати розумові, фізичні перенавантаження, багато уроків, заняття в гуртках. Також проблеми зі сном можуть виникати через закоханість, конфлікти з однолітками тощо, проте від цього нікуди не подітися.
Фізіологічні. Можуть бути пов’язані з прорізуванням зубів, коліками в животі, закладеністю носа тощо, або ж дитина просто хоче їсти.
Патологічні. Коли дитина страждає на певне соматичне захворювання. Наприклад, через бронхіальну астму може з’явитися страх перед засинанням через нічні напади. Те саме стосується й серцево-судинних захворювань, які загострюються в нічний час.
Фармакологічні. Існує багато ліків, які швидко усувають ті чи інші симптоми. Але варто бути уважними до побічних ефектів, адже в дітей вони виявляються дуже виразно й швидко. Як приклад можна навести препарати ноотропіки, які призначаються для мовленнєвого і психічного розвитку дитини. Категорично не рекомендується давати їх дітям перед сном.
Поведінкові. Практично всі мами не спускають своїх малюків з рук, поки ті не заснуть, лагідно наспівуючи колискову та турботливо колихаючи на руках. Проте діти швидко звикають до такого «приємного ритуалу» і потім навідріз відмовляються засинати самостійно, без маминих пестощів. Рано чи пізно настає час, коли дитину починають відокремлювати від батьків і привчати засинати самій. Ось тут і починаються проблеми.
     За чинними нормами, тривалість сну для різних вікових груп варіюється. З огляду на наведені дані, можна визначити добову тривалість сну для своєї дитини і дотримуватися встановленої норми.
Вік                              Тривалість сну на добу
0-3 місяці                    до 17 год
4-12 місяців                до 16 год
1-2 роки                       до 14 год
3-5 років                      до 13 год
6-12 років                    9-12 год
14-16 років                  8-10 год
     Крім з’ясування причин недосипу та визначення тривалості сну для своєї дитини, варто ще й дотримуватися елементарних рекомендацій, які допоможуть вашому чаду налаштуватися на приємний відпочинок та солодкий сон.
Рекомендації
1. Перед сном варто провітрити кімнату (оптимальною вважається 21 °С), розправити постіль, щоб дитині було комфортно.
2. Ліжко не бажано ставити біля вікна, щоб не заважало світло від ліхтарів або місяця.
3. Не рекомендується вмикати світильник, натомість можна скористатися нічником.
4. Перед сном бажано з дитиною прогулятися на свіжому повітрі. Це краще, ніж вона буде дивитися телевізор чи грати на комп’ютері. І жодних фільмів жахів та бойовиків!
5. Варто дотримуватись режиму дня і не порушувати його (наприклад, щодня лягати спати о 21.00).
6. Не влаштовувати галасливих ігор, не стрибати і не танцювати, натомість можна помалювати чи почитати казку.
7. Дитині корисно прийняти теплу ванну перед сном.
8. Перед сном не варто давати дитині шоколад та міцний чай. Натомість краще налити склянку молока, какао, чи заварити заспокійливі трави.
9. У жодному разі не давати дітям на власний розсуд заспокійливі ліки – це має робити тільки лікар!

Недарма говорять, що сон – найсолодша у світі річ. Проте є річ удвічі солодша — це спокійний та повноцінний сон власної дитини!