СУЧАСНІ ТКАНИНИ ТА НАПОВНЮВАЧІ ВИРОБІВ ДЛЯ СНУ: ЯК ОБИРАТИ?

     Спати й набиратися сил – важливо як для дорослих, так і для дітей. Сон відновлює енергію, зміцнює здоров’я та позитивно впливає на зовнішність. Адже часто чуємо, коли людина вранці втомлена чи має кепський вигляд, на її адресу лунає: «Ти що, не виспав(ла)ся?» Проте важливим є не тільки сон, а й те, на чому ви спите. Тканини, з яких виготовлені вироби для сну, та наповнювачі можуть бути дуже різними. І питання не в тому хороші вони чи погані, а в тому, чи підходять особисто вам, чи не викликають алергії та чи забезпечать вам комфортний та повноцінний відпочинок без шкоди для здоров’я. Які тканини та наповнювачі слід обирати, щоб безтурботно спати, – читайте далі.

    ІДЕАЛЬНА ТКАНИНА ДЛЯ ТВОГО СНУ

    Під час вибору речей для сну перше, що ми робимо, це перевіряємо їх на дотик. Адже ніжна, приємна до тіла тканина сприятиме відчуттю комфорту та гарантуватиме спокійний сон. Особливо це актуально, коли купуємо для дітей, — тут вже на перше місце виходить максимальна якість та зручність, а не ціна. Безперечно, що обов’язковими вимогами до тканин є повітропроникність, практичність та безпечність.

    Тканина має запобігати розповсюдженню шкідливих організмів всередині виробу та бути безпечною для здоров’я (вологість, неприємні запахи й статична електрика, що притягує пилові частинки), а також перешкоджати надмірному потовиділенню тощо. Людям, які страждають від алергії, слід надавати перевагу виробам з антистатичними й антибактеріальними волокнами, наприклад із вуглецем або сріблом. Срібні волокна запобігають виникненню неприємних запахів, а вуглецеві волокна дуже легкі й міцні. Якщо ви сильно пітнієте під час сну, обирайте пористий матеріал, який ефективно розподіляє тепло і вологість.
Різноманітність тканин для домашнього текстилю досить велика, та ми зупинимося на більш поширених і відомих.

⇒ Сатин — м’який, але водночас щільний матеріал. Практичний, має гладку текстуру, не потребує частого прання. Сатин приємний на дотик, з нього шиють вишукані ковдри, розкішну постільну білизну та покривала.

⇒  Жакард вирізняється складною текстурою за рахунок особливої технології переплетення ниток. Вироби з жакарду довговічні, міцні, легкі і зносостійкі. Прати жакардові речі можна як у машинці, так і вручну, однак температура води не повинна перевищувати 30°С.

⇒ Перкаль — бавовняна тканина, що вирізняється надзвичайною міцністю (шиють навіть парашути). Виробники пропонують в широкому асортименті постільну білизну, подушки, наволочки, простирадла з перкаля, які стануть чудовим доповненням до будь-якого інтер’єру.

⇒ Натуральна бавовна — надзвичайно м’яка і повітропроникна тканина, що дозволяє тілу «дихати».

⇒ Мікрофібра — найтонша невагома тканина нового покоління, що складається з поліестеру і нейлону. Цей «дихаючий», стійкий до будь-яких впливів матеріал не рветься, не линяє і практично не брудниться. До того ж мікрофібра зовсім не вибаглива в догляді.

⇒ Бязь — щільна бавовняна тканина, має естетичний вигляд. Навіть після прання якісна бязь зберігає первинний вигляд. При купівлі слід звертати увагу на щільність бязевої тканини, адже вона буває різною.

Штучний шовк за деякими властивостями багато в чому перевершує натуральний, при цьому відчутно дешевший. Це гладкий матеріал, що чудово вбирає вологу. Штучний шовк потрібно прати і віджимати вручну, обираючи делікатний режим прасування.

⇒ Поліестер — особлива синтетична тканина, яку одержують з поліефірних волокон. Це практичний, зносостійкий та міцний матеріал, що практично не мнеться і не вигоряє. Поліестер використовують для пошиття подушок, ковдр, постільної білизни. Крім того широко використовуються такі тканини, як шерсть, овеча вовна, мохер, штучне хутро, бамбук, льон та ін. Все залежить від ваших побажань і уподобань.

ОБИРАЄМО ПРАВИЛЬНИЙ НАПОВНЮВАЧ
Наповнювачів для подушок і ковдр багато, проте всі вони діляться на дві групи: синтетичні (гіпоалергенні) та натуральні (пух, перо). Якщо у вас спостерігається алергія – однозначно варто надати перевагу гіпоалергенним матеріалам, а якщо ви прихильник натуральних матеріалів – для вас другий варіант.

Натуральні наповнювачі

1. Пух-перо. Сировина для цих виробів — качине або гусяче перо і пух. Натурального лебединого наповнення немає на ринку, натомість використовується штучне. Пір’я збирається під час періоду линьки двічі на рік, не завдаючи шкоди птиці. Матеріал чудово утримує тепло, не накопичує вологи. Качиний пух менш пружний і більш жорсткий, на відміну від гусячого.
2. Овеча шерсть. Вироби з таким наповнювачем протипоказані алергікам. Однак якщо алергії немає, такі подушки можуть полегшити самопочуття при ревматизмі, болях у суглобах і м’язах. Проте є суттєвий мінус — вони швидко скочуються, буквально за кілька місяців.
3. Шовк. Шовковий наповнювач для подушок виготовляють з ниток, отриманих із коконів тутового шовкопряда: спочатку їх розтягують, а потім згортають і поміщають у чохол з бавовни. Подушки з шовковим наповнювачем дуже м’які, але існують і змішані, в яких шовк розбавляють із силіконом, такі подушки більш жорсткі.
4. Рослинний наповнювач. Такі вироби рекомендують людям, схильним до стресів і дратівливості. Наповнювачі з хмелю, трав, рисового та гречаного лушпиння забезпечують ароматерапію, масажують голову і допомагають розслабитися. Проте подушки створюють шум при русі, тобто шарудять.
5. Натуральний латекс. Натуральний латекс слугує наповнювачем для дорогих ортопедичних подушок. Вони чудово підтримують голову і шию, підлаштовуючись під їх контури, а коли людина підводиться, поступово відновлюють свою форму. Тобто працюють, як подушки з «ефектом пам’яті». Подушки з латексу довговічні — вони можуть служити 20 років, залишаючись м’якими і пружними.

Синтетичні (гіпоалергенні) наповнювачі

1. Синтепон — не має запаху, служить приблизно 10 років, чудово переться в машинці, не заводяться пилові кліщі.
2. Комфорель — наповнювач у вигляді кульок, доглядати за виробом так само, як і за синтепоном.
3. Холофайбер — синтетичний замінник пера та пуху. Подушки з таким наповнювачем перуть при температурі не вище 40 °C.
4. Силікон. Подушки із силіконовим наповнювачем вирізняються доброю пружністю та відновлюють форму швидше, ніж інші.
5. В’язко-еластична піна. Матеріал розроблено в США з використанням космічних технологій. Подушки, наповнені в’язко-еластичною піною, мають «ефект пам’яті» — ідеально повторюють форму голови та шиї людини, а потім набувають первісної форми. Такі подушки сприяють рівномірному розподілу навантаження по всій поверхні тіла і рекомендовані людям, які страждають від головного болю, остеохондрозу, радикуліту і інших проблем, пов’язаних зі станом хребта. Однак прати ці подушки не варто, оскільки вода руйнує пінний наповнювач і «ефект пам’яті» зникає.