СПІТЬ БЕЗПЕЧНО!

 

Змінюйте подушку й ковдру вчасно

Якими б комфортними не були ваші подушка та ковдра, настає час для обов’язкової їх заміни. Адже лишень уявіть, як у виробах, особливо із натуральними наповнювачами (пух, перо), швидко розмножуються шкідливі мікроорганізми, пилові кліщі та бактерії, а ви чхаєте раз за разом, втрачаєте сон, а з ним і спокій, та все нарікаєте то на раптову застуду, то на сезонну алергію, то ще бозна на що інше. Проте причина може бути досить банальна — подушка або ковдра, які вже давно «своє віджили». Не бійтеся розлучатися з улюбленими речами, які вірою і правдою вам прослужили. Пам’ятайте, що на кону — здоров’я!

Згідно з дослідженнями американського Науково-дослідного інституту Sleep to Live, подушку потрібно міняти кожні півроку. Інші експерти радять замінювати подушку раз у два роки, якщо вона містить натуральний наповнювач (пух, перо), якщо синтетичний (синтепон, холофайбер, силікон) — раз у 5 років. Прати синтетичні подушки рекомендують при t 30 °С, однак не всі вони витримують центрифугу, тож потрібно ретельно вивчати позначки та застереження до таких виробів. Подушку з натуральним наповнювачем необхідно щоразу збивати після сну, витрушувати й провітрювати щотижня, здавати у хімчистку раз у півроку. Окремої уваги потребують подушки з латексу, гелю, «з ефектом пам’яті». Такі подушки прати не можна, достатньо протерти їх поверхню вологою ганчіркою з додаванням спирту, знявши перед цим наволочку. Ковдру рекомендують змінювати раз у 5 років, матрац — раз у 7 років.
Нехтування гігієною може призвести до накопичення шкідливих мікроорганізмів, бактерій та пилових кліщів і, як наслідок, до виникнення різних захворювань (висипання на шкірі, алергія тощо).

За даними соціологічного опитування, проведеного у Великобританії, 82 % громадян уявлення не мають, коли саме потрібно міняти речі для сну. Середньостатистичний британець використовує подушку 3,2 роки, ковдру — 7,6 років. 57 % осіб вирішують змінити подушку й ковдру, коли ті вже геть «вийшли з ладу».

Культура сну є невід’ємною складовою здорового та повноцінного життя сучасної людини. Спіть безпечно щоночі і будьте здоровими щодня!