Обираємо матрац та подушку правильно

   Чи було у вас так, що лягаєте спати без жодного дискомфорту й болю, а вранці ниє спина, болить шия, ще й кепський настрій на додачу? Адже сон має додавати сил, заряджати енергією та відновлювати ваш організм, а тут все навпаки. Якщо так, придивіться до подушки та матраца, на яких спите. Велика ймовірність того, що вони вам просто не підходять. Як правильно обрати аксесуари для сну, щоб бачити солодкі сни вночі, а вранці прокидатися бадьорим та життєрадісним, — читайте далі.


   ОБИРАЄМО МАТРАЦ

   При виборі матраца передусім варто звертати увагу на його розмір. Він має точно відповідати розмірам спального місця, інакше буде складно встановити його на ліжко. Після цього вибираємо жорсткість. Вона залежить від ваги людини, яка спатиме на матраці, і має бути прямо пропорційна цій вазі. Наприклад, якщо вага не більше 50 кг, тоді матрац потрібно брати м’який, а для ваги 70-90 кг — середній. Якщо ж вага перевищуватиме 100 кг — варто брати жорсткий. При виборі жорсткості також варто зважати на вік людини. Похилим людям комфортніше спати на більш м’яких моделях, а от дитині більш жорсткий матрац допоможе сформувати правильну поставу. Також візьміть до уваги, що на багатьох моделях матраців указується максимальне навантаження на спальне місце. Якщо ж ви шукаєте варіант для двоспального ліжка, цей параметр дорівнює вазі важчої людини з пари. Щоб знайти саме ваш варіант і користуватися матрацом довгий час, скористайтеся порадами.
 Обов’язково заміряйте розміри матраца — довжину, ширину, висоту, а також розмір ніши ліжка.
 Перевірте, чи не виявиться матрац більшим чи меншим за потрібні розміри.
 При виборі матраца за висотою важливо, щоб він не перевищував ізголів’я ліжка, адже це матиме не надто гарний вигляд.
 За розміром матрац не має бути вищим за царгу ліжка (з’єднувальний елемент, що забезпечує стійкість конструкції).
 Висота матраца залежить від наповнювача (латекс, койра, кокосове волокно тощо).
 Визначтеся, який матрац потрібен — пружинний чи безпружинний. Якщо пружинний, зверніть увагу на те, що він може бути з пружинами Bonnel (із залежними пружинними блоками — навантаження на весь пружинний блок) або Pocked Spring (з незалежними пружинами, або мультипружинами — точкове навантаження, ідеально підійде для пар з різною ваговою категорією).
З огляду на особисті потреби ви можете обрати матраци з ортопедичним або з анатомічним ефектом: з ортопедичним ефектом — якщо турбують проблеми з хребтом, спиною, суглобами; з анатомічним ефектом — для комфорту, матрац повністю повторює контури людського тіла.
 Якісний матрац повинен мати висоту 15-18 см.
 Найкращий матеріал для оббивки матраца — жакардове плетіння.


   І проста, проте перевірена порада: перед покупкою не пошкодуйте часу і полежте на матраці в магазині. Адже ви робите інвестицію у власне здоров’я, а на цьому не економлять. 
⇒   Чи знали ви, що:
1. Матрац майбутнього створено у Голландії. Завдяки магнітній подушці він висить у повітрі без будь-яких підставок і тросів. Вартість такого матраца становить 1,5 млн доларів.
2. Матрац для закоханих спроектував іранський дизайнер. Виріб складається з великих м’яких смужок, між які можна просунути руку або ногу, якщо вони затерпнуть, і далі спокійно спати в обіймах своєї другої половинки.
3. В Іспанії можна купити матрац-сейф. На перший погляд він нічим не відрізняється від звичайного, але під тканиною влаштовано справжній сейф, тож можна спокійно відпочивати.
4. Для тих, хто полюбляє розкинутися всім тілом на ліжку і насолоджуватися відпочинком, італійці розробили матраци-гіганти. Найбільший серед таких виробів має площу 304 м2.

Поза, у якій ми спимо, може стати причиною поганого самопочуття, а іноді навіть викликати серйозні порушення сну.
На спині
+Ідеальна поза для тих, хто стежить за своєю зовнішністю, оскільки м’язи обличчя розслаблюються, а процес появи зморшок сповільнюється
+Тиск на шлунок та інші органи черевної порожнини в такій позі мінімальний.
+Така поза слугує для профілактики остеохондрозу: знімається навантаження з міжхребцевих дисків.
– Не рекомендується тим особам, які схильні до хропіння під час сну, а також тим, хто страждає на апное (тимчасове припинення дихальних рухів) або бруксизм (скреготіння зубами) 
На боці
+Зменшується тиск на поперек — ефективна поза для тих, хто страждає на болі в цій ділянці
+Кисень безперешкодно потрапляє в легені: людина не хропе, знижується ризик серцево-судинних захворювань.
-Таке положення під час сну може викликати затікання м’язів рук і ніг 
На животі
+Ця поза полегшує стан при здутті живота в дорослих і при коліках у дітей
-Можуть виникнути болі в шийному відділі хребта, оскільки він перебуває у неприродному стані
-Тиск на внутрішні органи збільшується, тому постачання тканин киснем погіршується
-Не дуже добре для шкіри обличчя — утворюються спочатку ледь помітні, а потім більш глибокі зморшки

   ОБИРАЄМО ПОДУШКУ
   Про те, що подушка неякісна чи просто вам не підходить, свідчить зручність під час сну та самопочуття після нього. Якщо постійно хочеться покласти руку під подушку або під голову, то подушка надто низька. Подушка недостатньо висока, якщо після сну болить шия, а плечі «дерев’яніють». Дискомфорт та напруження у м’язах, навпаки, можуть означати, що подушка надто висока. Вибір подушки — дуже індивідуальна справа, і підходити до неї варто серйозно. Подушка має забезпечувати надійну підтримку голови та шиї. Обирайте подушку залежно від того, у якій позі спите, також візьміть до уваги висоту, жорсткість, форму та наповнювач подушки.
Саме поза, у якій ви звикли спати, впливає на вибір подушки чи не найбільше. Якщо ви звикли спати на боці, вам вкрай важливо правильно обрати подушку, яка підтримуватиме голову та шийний відділ хребта у природному положенні. Обравши ідеальну подушку, ви забезпечите рівномірне розприділення навантаження на хребет та створите умови для здорового сну. Людям, які мають схильність до хропіння, рекомендується також спати на спині. Для сну на боці вам потрібна подушка:
   ♦ з гарною підтримкою голови;
   ♦ тверда, середньої жорсткості, щоб не звисала голова;
  ♦ зі щільним наповнювачем, щоб повністю заповнити простір між головою та матрацом.
   Якщо спите на спині, вам потрібна низька, не надто м’яка подушка для підтримки шиї у природному положенні. Для цього найкраще обрати спеціальну ергономічну подушку з піноматеріалу або латексу. Якщо полюбляєте спати на животі, вам також знадобиться низька, максимально м’яка та рівна подушка.

   Повноцінний сон має важливе значення для здоров’я та самопочуття людини. Тож не нехтуйте якісним спальним місцем для себе та своєї родини, обирайте правильні речі та будьте енергійними, життєрадісними та сповненими сил щодня! Солодких снів!