Літні та зимові ковдри: у чому різниця?

 

     Комфортний сон – гарантія чудового самопочуття протягом дня та запорука міцного здоров’я упродовж життя. Зручність відпочинку залежить не лише від якості речей, а й від правильності їх підбору відповідно до сезонності. Адже якою б теплою і приємною до тіла не була ковдра, влітку навряд ви будете безтурботно почуватися під нею, обливаючись сьомим потом. І навпаки, взимку легка і приємна до тіла літня ковдра не врятує від холоднечі. Постільне приладдя, так само як і одяг, потрібно обирати з огляду на пору року. Як правильно це робити — читайте у статті.

     Усі ковдри можна поділити на два основні види: літні та зимові. Крім того, є й універсальні ковдри, які підійдуть для 4 сезонів. Детальніше про них – далі. При виборі ковдр варто враховувати певні умови й параметри, це зокрема ступінь термоізоляції. Тобто що більша щільність наповнювача, то вищий рівень термоізоляції. Наповнювачі є натуральні та синтетичні (гіпоалергенні). Якщо йдеться про натуральні наповнювачі – найпоширенішими є качиний та гусячий пух, пір’я. Варто зауважити, що чим більше до пуху додано пера, тим нижчим є показник термостійкості та важчим наповнювач. Саме тому тільки вага нічого не скаже про те, наскільки теплою є ковдра.

     ЛІТО. Навіть влітку, коли вночі спека й задуха, багато людей все одно воліють чимось вкриватися. Пояснюється це, насамперед, звичкою. Проте існує думка й про те, що так людина на підсвідомому рівні намагається захиститися під час сну від навколишнього світу. Та як би там не було, ковдри на літній період потрібно обирати з натуральними наповнювачами, такими як бамбук, шовк, бавовна, а також з верблюжим ворсом. Влітку вологість є вищою, потовиділення інтенсивнішим. Отже, головні критерії в цю пору – ефективне водопоглинання та вентиляція.

     ⇒ Шовк. Це цілком безпечний наповнювач. Основною перевагою є те, що в ньому не заводяться бактерії, які можуть викликати серйозну алергічну реакцію. Шовк чудово вбирає вологу, тому влітку така ковдра просто незамінна. Ідеально підійде тим, хто страждає на алергію, астму, а також це чудовий варіант для дітей.

     ⇒ Бавовняні і бамбукові наповнювачі. За властивостями подібні до шовку. Вбирають шкідливі мікроорганізми. Ковдра забезпечить необхідне тепло ввечері, коли спека ще не спала, а вранці зігріє, коли повітря ще прохолодне.

     ⇒ Пухові наповнювачі і шерсть. Для тих, хто мерзне навіть влітку, також є літні ковдри, наприклад з верблюжої вовни. Однак слід врахувати, що вони мають чималий обсяг та вагу. Але для людей, особливо літніх, які відчувають холод навіть у сильну спеку, така ковдра буде справжньою знахідкою.

     ЗИМА. Для зими потрібно обирати ковдру з огляду на температурний режим помешкання. Адже якщо у кімнаті буде спекотно і на опаленні ви не звикли економити, то дуже тепла ковдра вам просто не знадобиться. Однак пам’ятайте, що насамперед варто брати до уваги особисті вподобання та індивідуальні відчуття. Проте кілька порад щодо вибору зимової ковдри візьміть собі на замітку. Взимку важливою є теплоізоляційна здатність матеріалу, а також наповнювач ковдри. Зверніть увагу на тип наповнювача – натуральний (пух, перо) або синтетичний. Якщо ви не страждаєте на алергію, обирайте ковдру з натуральним наповнювачем, адже він м’який та має високі термоізоляційні властивості, в іншому разі – обирайте синтетичний наповнювач. Синтетичний наповнювач добре переться, зберігає первинну форму, у ньому не заводяться пилові кліщі та шкідливі мікроорганізми, а головне – він цілком гіпоалергенний.

     Універсальні ковдри «ЗИМА/ЛІТО». Чудовий варіант для того, щоб отримати максимальний комфорт під час відпочинку. Технологія використання таких ковдр дуже проста. Подвійні вироби, що складаються із двох різних за теплопровідністю частин, з’єднуються кнопками або липучками. Залежно від пори року чи погоди за вікном ви самостійно можете регулювати склад своєї ковдри, від’єднуючи чи додаючи певну частину. До того ж така ковдра дасть змогу зекономити місце для зберігання. Як приклад, можна навести ковдру «Тепло та прохолода» ТМ SÖNGER und SÖHNE. Ковдра складається з двох частин: одна — наповнена альпійською овечою вовною, інша — містить наповнювач Tencel, що складається з волокон евкаліпту. Tencel володіє високою гігроскопічністю (здатністю поглинати вологу) та стане справжнісіньким «оазисом» для тих, хто полюбляє комфортну прохолоду. Для любителів тепла підійде сторона із вовною. Такий універсальний виріб стане справжньою знахідкою для любителів як тепла, так і прохолоди.

     Пам’ятайте, якими б якісними та комфортними не були ваші вироби для сну, за ними потрібно відповідно доглядати. Адже хороша річ служить довго, а хороша річ при правильному використанні — ще довше. Отже, ковдру рекомендують провітрювати принаймні раз на тиждень, щоб забезпечувати добрий потік повітря. Прати виріб потрібно раз у кілька місяців, але якщо дозволяє матеріал. Зберігати ковдру краще в герметичній упаковці, куди не проникає повітря.

     Обирайте якісні речі для себе та своєї родини, щоб мати спокійний відпочинок під час сну та чудовий настрій після пробудження!